Om Lancashire Heeler

ebbaslaktfoto1ramgra
 
Heelern är världens minsta vallhund och har sitt ursprung i grevskapet Lancashire som ligger i nordvästra England, där den sedan 1400-talet varit känd som farmarnas hund. Heeler betyder hälbitare eftersom dom vallar genom att nafsa korna i hasorna. Den har haft till uppgift att fösa kor, fånga råttor och vildkaniner. Men den har också gjort sig känd som sällskap åt tävlingshästar och att hjälpa fiskarna att hålla fåglarna borta från fångsten. Rasen är även känd för sin trohet gentemot ägaren.
 
Heelern är mycket ”intelligent” och har ett stort förråd av läten när den pratar med ägaren. Att den är intelligent” får inte missförstås så att man underlåter att fostra och lära den saker, för se då tar dom saken i ”egna tassar”. Och då blir som det blir. Den är en riktig humorist och det är mycket vanligt att den skrattar genom att visa hela tandraden.
 
Rasens mångsidighet har gjort den mycket populär som sällskapshund både åt pensionären som bara vill ta promenader såväl som till tonåringen som gillar agility och andra aktiviteter.
 
Rasen kom till Sverige 1985 och det finns gissningsvis ca 1500 hundar här, varav de flesta är black & tan (svart med s.k. tantecken) men de förekommer även som liver & tan (brun med tantecken) och gul (vilket inte är godkänt). Mankhöjden är 25-30 cm.
 
 
Rasen används idag mest som aktiv sällskapshund även om det finns några få individer som arbetar med ursprungsysslan kofösning, det finns även några som vallar får. De är väldigt lättlärda och lämpar sig till de flesta tävlingsgrenar så som lydnad, agility, rallylydnad, hoopers, specialsök, viltspår, spår, sök mm även om de kanske har det lite svårare att ta sig fram i skogen jämfört med en större hund om det är mycket ris och otillgänglig natur.
 
 
Heelern är glad och tillgiven och en underbar familjehund även om de ofta väljer en "ledare" som de närmast dyrkar, det kan ges uttryck i att de väljer något som tillhör "ledaren" att ligga och sova på om denne skulle vara borta en stund.
 
 
De vaktar gärna genom att "säga till när det kommer någon" = skälla men de slutar när ledaren säger att det är okej. De flesta har många olika läten för sig som kurrande, knorrande, morrande, pipande - något som måste upplevas för att förtås. Man har aldrig tråkigt med en heeler som sällskap, många glada skratt får man tillsammans med denna underbara hund.
 
 
 
Hjärtligt välkomna ni som önskar en glad, trevlig, alert, pigg, humoristisk, tuff, följsam hund. För er som blir intresserade får Ni gärna komma och hälsa på och träffa hundarna för de ska upplevas och inte endast ses på bild.
 
DOM ÄR HELT UNDERBARA!!

 

Hälsa LH

 De vanligaste sjukdomarna som drabbar lancashire heeler är ögonsjukdomar som linsluxation (läs mer om detta på SLHK's hemsida), CEA  och även i viss mån katarakt, något enstaka fall av PRA. Det finns även hundar som har drabbats av patellaluxation (knäproblem)(http://www.hundsport.se/redaktionellt/veterinaren_mapp/diagnos_patellaluxation.html) .

 
I min avel använder jag endast avelsdjur som är ögonlysta (ej äldre än 1 år vid parning) och patellaundersökta. 


Det finns så många inte hundar i Sverige som har drabbats av linsluxation och inte heller av CEA, så detta är inget stort problem än. Det finns DNA-test för linsluxation och CEA och jag hoppas att så många som möjligt vill testa sina hundar, det är ett enkelt "swabtest" och inget blodprov, se  SLHKs' hemsida under hälsa, CEA, PLL

Jag använder programmet givetvis SKKs avesldata som finns tillgänglig på internet och där kan man få statistik för rasen, göra provparningar men inavelsberäkningar, få information så som prov och tävlingar samt veterinärfakta om enstaka hundar.

 
 
 
 
allahundar_medram

Translate