Blogginlägg

Echo lurar döden!

2016-05-25 08:32

Vilken pärs och vilken pina – fredag 20/5 på kvällen blev Echo dålig, fick svaga krystvärkar och allmänt hängig, 40.6gr i temp.  

Ringde UDS (Universitetsdjursjukhuset i Uppsala) och åkte in direkt, kom dit kl 23.05 och fick vänta en dryg timme, sen provtagning och röntgen av livmoder vilket visade på kraftig infektion, uttorkning och vätskefylld livmoder. Hon var i för dåligt skick för operation så hon fick stanna över natten. Jag fick åka hem med 4 små valpar som var drygt ett dygn gamla. Hemma kl 3.30 så då var det bara att flaskmata de små och sen försöka sova en stund. 

Lördagen bestod av att försöka lära sig mata småvalpar och dom att försöka förstå att maten kom från nappflaska, lite pyssel kan man lugnt säga. Telefon från UDS vid elvatiden som säger att hon måste stanna en natt till pga blodförgiftning och väldigt dåliga blodvärden och endast 2 i blodplättar vilket betyder att hon kunde förblöda. Dom tyckte hon var oförskämt pigg i förhållande till sina värden så det var positivt i alla fall. Fortsätta  mata småvalpar var 2-3:e timme.  

Söndagen ringde dom kl 10.45 och sa att hon fortfarande hade väldigt dåliga blodvärden men att blodplättarna var uppe i 12 och då frågade jag vad dom borde vara och svaret jag får är över 150! Under 40 så är risken för förblödning väldigt stor. Dom säger att hon har haft änglavakt och det är otroligt att hon lever. Dom vill behålla en natt till men vi kommer överens om att hon får komma hem på permis och jag köper babybody så att valparna inte kan dia eftersom hon nu har tre olika antibiotika. Echo får i alla fall komma hem men med återbesök på måndag. 

Måndag kl 8.30 tid för återbesök och ultraljud kl 10 som visar en sprucken livmoder men att inget har runnit ut i buken för att buknätet har tagit hand om det och gjort fettlagringar, helt otroligt. Efter låååång väntan på provsvar så får jag veta att hennes värden är betydligt bättre men fortfarande väldigt dåliga, blodplättarna är nu ca 100 i antal vilket gör att operation av livmoder är möjlig och dom flesta veterinärer rådde till att göra den omgående och så bestämde vi. Nu blev hon kvar för operation och övernattning igen.

Nu börjar både jag och valparna få lite rutin på matningen och kiss och bajsning så det känns lite lättare. Får telefonsamtal från UDS kl 18.30 som berättar att operationen gått bra och Echo var vaken men trött. Livmodern var sprucken på tre olika ställen i vänstra hornet och högra hornet fyllt så det skulle troligen ha spruckit om vi väntat med operationen. Troligen hemgång imorgon, tisdag.
 

Tisdagen tillbringas med matning och väntan på telefonsamtal från UDS, försökte jobba hemifrån men koncentrationen var lika med noll så det var bara att ge upp innan jag ens hann att börja. Straxt före kl 16 ringer dom och säger att hon bör stanna en natt till eftersom hon inte ätit och att värdena inte var jättebra men jag ville så gärna ha henne hos valparna så vi bestämde att hon skulle få komma hem med smärtlindring här hemma samt vård av mig, tempning, matning och alla mediciner som nu är tre olika antibiotika, två smärtstillande samt galastop för att hindra mjölkproduktionen, hon kommer inte att få dia valparna alls för att all energi ska gå till läkning nu. Hämtning vid 18-tiden och hemma straxt före kl 20. 

Dessutom måste jag berätta att vi har världens bästa grannar, så tack till Maria som alltid finns till hands och Monica som lagar mat och kommer med när vi kommer hem från UDS. Ni är fantastiska! 

Nu väntar vi på bakterieodlingen från livmodern och återbesök på fredag kl 10.30. 

Echo är en fighter med änglavakt som alla sa på UDS, hon skulle inte leva men var ändå förhållandevis pigg efter omständigheterna. Hon har enorma modersinstinkter och är underbar med valparna.

 

Mitt hjärta   min Echo, min lilla Skrutt, du är fantastisk!


2 kommentarer

Namn: Carina
Tidpunkt: 2016-05-25 08:49
Fy vilken pärs! Krya på dig Echo <3

Namn: Rene
Tidpunkt: 2016-05-25 09:18
Krya på dig Echo

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Bloggerska

maudsittermedhundarram
Maud Lundén
Kennel Animalcompaniet